Lepiej zapobiegać niż leczyć – warto pamiętać o tej starej prawdzie nie tylko w sezonie epidemicznym, przez cały rok narażani jesteśmy bowiem kontakt z nietypowymi mutacjami wirusów. Najważniejszą sprawą jest wzmocnienie systemu immunologicznego organizmu. Obejmuje to zdrową i zróżnicowaną dietę wraz z suplementacją (podwyższające odporność produkty naturalne takie jak miód i czosnek, preparaty uzupełniające – witaminy, minerały, tran, propolis ), oraz szeroko pojęta higiena życia codziennego – odpowiednia ilość snu, ruch na świeżym powietrzu, kontrolowanie stresu. Odpowiednio funkcjonujący układ immunologiczny jest zdolny do wykrycia oraz zniszczenia wirusa grypy już w początkowej fazie infekcji.
Przed zakażeniami drogą kontaktową ochroni nas częste mycie rąk i zachowanie czystości przedmiotów codziennego użytku – telefonów, klawiatury, klamek itp., a także ograniczenie bliskich kontaktów bezpośrednich – podawania ręki, rozmów z twarzą zbliżoną do twarzy drugiej osoby, pocałunków, dzielenia się jedzeniem i piciem, używania wspólnych sztućców.
W okresach epidemicznych należy w miarę możliwości unikać przebywania w dużych skupiskach ludzkich (autobusy, dworce, centra handlowe). Zalecanym przez WHO, choć nie stuprocentowo skutecznym, sposobem ochrony przed grypą sezonową są szczepienia ochronne. Szczepionka zmniejsza ryzyko zachorowania (zabezpiecza po 7 dniach od podania), łagodzi objawy choroby i obniża ryzyko groźnych powikłań. Nie stanowi co prawda ochrony przed wirusami nietypowej grypy pandemicznej, jak grypa świńska czy ptasia, ale prawdopodobnie również łagodzi przebieg tych infekcji.