Groszek konserwowy to popularny składnik w wielu potrawach. Warto zapoznać się z listą najpopularniejszych dań z tym składnikiem oraz je wypróbować.
Pasta z zielonego groszku
Groszek konserwowy może być wykorzystany na przykład do przygotowania pasty z zielonego groszku. Taka pasta ma bardzo szerokie możliwości zastosowania, ponieważ idealnie pasuje do kanapek, ale doskonale komponuje się także z innymi produktami. Wśród nich można wymienić takie przekąski jak słupki warzyw, nachosy, a także tradycyjne chipsy. Pasta z zielonego groszku jest nieco pikantna i ma fantastyczny aromat bazylii. Stanowią doskonałą alternatywę dla masła oraz innych smarowideł na kanapki.
Zupa z zielonego groszku
Kolejnym pomysłem na danie stworzone z zielonego groszku jest zupa warzywna. Jest to potrawa o delikatnym smaku, dlatego z całą pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupę z zielonego groszku przygotowuje się bardzo szybko, dlatego jest to bardzo dobrym pomysł na obiad dla całej rodziny. Do zupy warto dodać również inne warzywa, co sprawi, że nabierze jeszcze większego smaku oraz aromatu.
Zupa krem z groszku
Z groszku konserwowego możliwe jest przygotowywanie różnych rodzajów zup. W tym przypadku doskonale sprawdzają się także zupy kremy, które są doskonałym pomysłem na pożywny posiłek. Zupa krem z groszku na intensywny zielony kolor i wyjątkową, kremową konsystencję. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla dzieci w różnym wieku. Zupy kremy można podawać z licznymi dodatkami, wśród których można na przykład wymienić wiórki parmezanu, a także aromatyczne grzanki.
Frittata z groszkiem
Wśród polecanych dań z groszkiem wymienia się również frittatę, która w swoim składzie może zawierać zarówno groszek, jak i również inne, warzywne dodatki. Fantastycznie będzie się komponować z groszkiem oraz zielonym brokułem, dlatego warto spróbować tego połączenia. Frittata będzie doskonałym pomysłem na pożywne śniadanie lub kolację dla całej rodziny, ponieważ jej zjedzenie na pewno zapewni poczucie sytości.
Sałatka z groszkiem
Groszek konserwowy może także stanowić jeden ze składników podczas przygotowywania odżywczych sałatek. Sałatki można komponować z dość zróżnicowanych warzyw oraz innych dodatków. Wśród propozycji składników w sałatce z groszkiem można wymienić na przykład sałatę lodową, szpinak, pomidory, a także aromatyczne grzanki. Kompozycję poszczególnych składników warto dopasować do swoich indywidualnych preferencji oraz gustu, ponieważ wtedy na pewno będzie najlepiej smakowała.
Makaron z groszkiem
Groszek konserwowy doskonale sprawdza się także jako element różnych potraw stworzonych na bazie makaronu. Warto go skomponować z pieczonym boczkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Makaron może być podawany również z pesto z zielonego boczku, które ma nieco pikantny charakter oraz jest bardzo aromatyczne. Na pewno taka propozycja smaków zasmakuje każdemu człowiekowi.