Szukaj informacji o grypie:

Napój imbirowy

Imbir to jedna z najstarszych roślin o właściwościach leczniczych, znana już w starożytnej medycynie chińskiej i ludowej. Ceniony i stosowany do dziś, znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim przy leczeniu i profilaktyce przeziębień, stanów grypowych i stanów osłabienia odporności. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, łagodzi bóle i zbija gorączkę. Można go spożywać na wiele sposobów – w postaci herbatek, przyprawy do potraw czy kandyzowanego smakołyku, a także pysznego rozgrzewającego napoju łączącego wyjątkowe właściwości korzenia imbiru oraz miodu. Napój najlepiej popijać, gdy tylko poczujemy, że nasza odporność spada.

Pamiętajmy, by miód dodawać po przestudzeniu napoju, ponieważ w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości bakteriobójcze.

Pamiętajmy, że imbir jest ostry i ma właściwości drażniące, dlatego przeciwwskazaniem do jego stosowania są choroby układu pokarmowego, refluks żołądkowy, a także ciąża i karmienie.

Napój imbirowo – miodowy

Cienko pokrojony kawałek imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przecedzamy wywar, studzimy i dodajemy 3 łyżeczki miodu. Przy infekcjach i przeziębieniu pijemy szklankę płynu dwa razy dziennie.

 

Pozostaw odpowiedź

Ostatnie artykuły

Stawmy czoła grypie razem!

Nasz serwis powstał po to aby sobie wzajemnie pomagać i aby doświadczenia każdego z nas w walce z grypą miały szansę dotrzeć do innych ludzi i pomóc im w walce ze zjawiskiem ,które każdego roku zagraża naszemu zdrowiu w okresie jesienno-zimowym. Dlatego zachęcamy do komentowania, oceniania i brania aktywnego udziału w życiu naszego serwisu a także forum. Nadsyłajcie też swoje sposoby na walkę z grypą, przeziębieniem i katarem. Nie dajmy się pobić grypie!