Imbir to jedna z najstarszych roślin o właściwościach leczniczych, znana już w starożytnej medycynie chińskiej i ludowej. Ceniony i stosowany do dziś, znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim przy leczeniu i profilaktyce przeziębień, stanów grypowych i stanów osłabienia odporności. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, łagodzi bóle i zbija gorączkę. Można go spożywać na wiele sposobów – w postaci herbatek, przyprawy do potraw czy kandyzowanego smakołyku, a także pysznego rozgrzewającego napoju łączącego wyjątkowe właściwości korzenia imbiru oraz miodu. Napój najlepiej popijać, gdy tylko poczujemy, że nasza odporność spada.
Pamiętajmy, by miód dodawać po przestudzeniu napoju, ponieważ w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości bakteriobójcze.
Pamiętajmy, że imbir jest ostry i ma właściwości drażniące, dlatego przeciwwskazaniem do jego stosowania są choroby układu pokarmowego, refluks żołądkowy, a także ciąża i karmienie.
Napój imbirowo – miodowy
Cienko pokrojony kawałek imbiru zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przecedzamy wywar, studzimy i dodajemy 3 łyżeczki miodu. Przy infekcjach i przeziębieniu pijemy szklankę płynu dwa razy dziennie.