Szukaj informacji o grypie:

Napar z lipy

Kwiatostan lipy, stosowany od dawien dawna w medycynie ludowej, do dziś nie stracił na popularności jeśli chodzi o naturalne sposoby radzenia sobie z przeziębieniem i grypą. Swoje wyjątkowe właściwości kwiat lipy zawdzięcza zawartym flawonoidom o właściwościach antyutleniających i detoksykujących, garbnikom wykazującym działanie ściągające, pobudzającym trawienie olejkom eterycznym, witaminie C i PP. Wszystkie te składniki gwarantują działanie korzystne dla układu odpornościowego i trawiennego, ale swoje szczególne zastosowanie przy grypie i przeziębieniu zawdzięcza właściwościom napotnym, obniżającym gorączkę, oraz zawartości osłaniających śluzów, zbawiennie działających na drogi oddechowe przy infekcjach. W rezultacie napar z kwiatu lipy jest jednym z najczęściej stosowanych przy grypie i anginie ziołowych środków zaradczych.

Jak zrobić napar z kwiatu lipy? 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 10 minut. Gorączkującemu pacjentowi podajemy napar o temperaturze pokojowej, uprzednio dodawszy do niego 2 łyżeczki miodu. Można również łączyć napar lipowy z kwiatostanem bzu, kwiatem nagietka lub rumianku, a także z naturalnym sokiem malinowym – to najsmaczniejszy z babcinych sposobów na grypę i przeziębienie.

Dodatkową korzyścią picia naparu lipowego jest nieocenione przy grypie działanie uspokajające i moczopędne.

Pozostaw odpowiedź

Ostatnie artykuły

Stawmy czoła grypie razem!

Nasz serwis powstał po to aby sobie wzajemnie pomagać i aby doświadczenia każdego z nas w walce z grypą miały szansę dotrzeć do innych ludzi i pomóc im w walce ze zjawiskiem ,które każdego roku zagraża naszemu zdrowiu w okresie jesienno-zimowym. Dlatego zachęcamy do komentowania, oceniania i brania aktywnego udziału w życiu naszego serwisu a także forum. Nadsyłajcie też swoje sposoby na walkę z grypą, przeziębieniem i katarem. Nie dajmy się pobić grypie!