Warto mieć ją w domu i uraczyć się nią – oczywiście w rozsądnej ilości – gdy tylko poczujemy, że przeziębienie tuż-tuż. Sposób skuteczny, ale, oczywiście, wskazany tylko dla osób dorosłych i… wytrzymałych – smak tej nalewki jest naprawdę „specyficzny”! Przygotowanie: Do wykonania nalewki potrzebujemy główki czosnku dobrej […]
Czytaj więcej →W przypadku wysokiej gorączki, oprócz leków obniżających temperaturę można zastosować kąpiel w wodzie o temperaturze około pół stopnia niższej niż temperatura ciała w gorączce. Można też namoczyć ręcznik w zimnej wodzie, wykręcić go dokładnie, a następnie obmyć nim całe ciało szybkimi ruchami, zaczynając od nóg i kończąc […]
Czytaj więcej →Imbir to jedna z najstarszych roślin o właściwościach leczniczych, znana już w starożytnej medycynie chińskiej i ludowej. Ceniony i stosowany do dziś, znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim przy leczeniu i profilaktyce przeziębień, stanów grypowych i stanów osłabienia odporności. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, łagodzi bóle i zbija […]
Czytaj więcej →Kwiatostan lipy, stosowany od dawien dawna w medycynie ludowej, do dziś nie stracił na popularności jeśli chodzi o naturalne sposoby radzenia sobie z przeziębieniem i grypą. Swoje wyjątkowe właściwości kwiat lipy zawdzięcza zawartym flawonoidom o właściwościach antyutleniających i detoksykujących, garbnikom wykazującym działanie ściągające, pobudzającym trawienie olejkom eterycznym, […]
Czytaj więcej →Rosół z kury, zwany „kuchennym antybiotykiem”, wspomaga leczenie infekcji, ułatwia odksztuszanie. Zawiera dobroczynny aminokwas – przeciwzapalną cysteinę. Ważne, by zupa gotowana była na naturalnym wywarze z kurczaka i zawierała sporo natki pietruszki, czarny pieprz oraz czosnek i cebulę.
Czytaj więcej →Znakomity przy problemach z gardłem, działa również napotnie, obniżając gorączkę. Do kubka ciepłego (nie gorącego!) mleka dodajemy 3 łyżeczki miodu (najlepiej odmianowego), łyżeczkę masła oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dokładnie mieszamy.
Czytaj więcej →Całą główkę czosnku siekamy drobno, dwie duże cebule kroimy w krążki. Czosnek i cebulę układamy na przemian warstwami w słoiku. Zalewamy ½ szklanki miodu oraz sokiem z 2 cytryn. Odstawiamy do zmarynowania na ok. 1 dobę (w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej). Miksturę odcedzamy, uzyskując gęsty syrop, […]
Czytaj więcej →Sok lub kompot z gruszek to doskonały sposób na męczący, suchy kaszel. Pijemy go kilka razy dziennie, lekko podgrzany.
Czytaj więcej →W misce mieszamy 1 szklankę octu jabłkowego i jedną szkalnkę chłodnej wody i nasączamy takim płynem dwie lniane ściereczki, po czym owijamy nimi łydki. Na to nakładamy suche ręczniki. i owinąć nimi łydki. Na to trzeba nałożyć ręcznik. Po 5 minutach zmieniamy okłady.
Czytaj więcej →
Wasze komentarze