Nawet, jeśli należysz do osób, które przy chorobie lub przeziębieniu tracą apetyt, w czasie osłabienia organizmu musisz ze zdwojoną starannością zadbać o to, by Twoje menu było zróżnicowane i pełne dobroczynnych produktów. Odpowiednio skomponowaną dietą możesz przyspieszyć powrót do zdrowia i zapobiec nawrotom infekcji.
Jadłospis osoby chorej na grypę lub przeziębionej powinien być lekkostrawny, ale treściwy, pełen dobroczynnych produktów o działaniu przeciwbakteryjnym i wzmacniającym. Chory powinien spożywać małe porcje i – co najważniejsze, zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze – dużo pić, choć oczywiście także konkretne rodzaje płynów.
Przyjrzyjmy się pokarmom i napojom, które szybko i skutecznie postawią nas na nogi!
Na temat wywaru z kurczaka, zwanego „kuchenną penicyliną” lub „kulinarnym antybiotykiem” już pisaliśmy w kontekście domowych sposobów na rozprawienie się z grypą i infekcjami. Ugotowany na mięsie kury i na warzywach, ze szczególnym uwzględnieniem cebuli, a nawet czosnku rosół sowicie okraszamy świeżą natką pietruszki oraz pieprzem i spożywamy na gorąco, nawet kilka razy dziennie. Zupa wzmocni odporność, złagodzi objawy infekcji, doda energii, rozgrzeje i oczyści drogi oddechowe. Do tego jest pyszna, więc poprawi nam samopoczucie i apetyt!
Ostre przyprawy
Czarny świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, ostra papryka, papryczka chilli, chrzan – te przyprawy dzięki olejkom lotnym i – w przypadku papryki – kapsaicynie, oczyszczają drogi oddechowe, rozcieńczają zalegającą wydzielinę, rozgrzewają, pomagają zabijać bakterie i wirusy, dodają animuszu. Nie szczędźmy sobie pikantności, zwłaszcza, gdy męczy nas katar.
Czosnek
To po prostu naturalne lekarstwo o szerokim spektrum działania i solidnej sile rażenia, jeśli chodzi o zwalczanie bakterii. Działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, napotnie, wykrztuśnie, detoksykująco i wzmacniająco na organizm. Wyraźnie i skutecznie przyspiesza zdrowienie. Wybierajmy polskie, dorodne odmiany i jedzmy czosnek na surowo, na przykład z chlebem (rozgnieciony czosnek można połączyć z masłem i dodać odrobinę soli) lub zróbmy z niego syrop albo nalewkę (przepisy: Syrop z czosnku i cebuli, Nalewka czosnkowa). Na to dobroczynne warzywo powinny jednak uważać osoby z chorą wątrobą, ostrymi nieżytami żołądka i jelit oraz karmiące piersią.
Miód
Drugi „pokarm życia”, wykazujący rewelacyjne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Wszystkie naturalne miody są wartościowe, ale zwróćmy uwagę na odmiany „do zadań specjalnych” – wyjątkowo bogate w dobroczynne substancje miody gryczane, spadziowe (świetne działanie wykrztuśne) czy te z krzewu manuka. Wybierajmy produkty ekologiczne, pochodzące z pewnego źródła i pamiętajmy, żeby nie dodawać miodu do gorącego płynu. Ciepła herbata czy mleko z dodatkiem miodu to świetne lekarstwo, ale tylko pod warunkiem, że płyn jest przestudzony. Nie podawajmy też miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.
Kapusta kiszona
To prawdziwa kopalnia witaminy C. Wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. W czasie choroby jedzmy solidną porcję surówki z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli z dodatkiem oliwy – nie ma zdrowszego dodatku do lekkiego obiadu rekonwalescenta.
Świeży korzeń imbiru to prawdziwy specjalista od podnoszenia odporności organizmu. Walczy z wirusami i bakteriami, działa napotnie, zapobiega skurczom oskrzeli. Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do potraw lub gotujemy pyszny napój – przepis tutaj: Domowe sposoby – napój imbirowy
Jabłka
Cytrusy są dobre przy przeziębieniu, ale to nasze swojskie, poczciwe jabłka najlepiej uchronią nas w sezonie jesienno-zimowym przed infekcjami i wyziębieniem organizmu. Zawierają cynk – mikroelement niezbędny do wytwarzania limfocytów odpowiedzialnych za nasz układ immunologiczny. Regulują florę bakteryjną jelit, co również ma związek z naszą odpornością. Jabłka jedzmy na surowo, ze skórką, a także pijmy z nich soki (najlepiej korzystając z wolnoobrotowej wyciskarki do soków) kompoty i pieczmy, a następnie polewajmy miodem. Smacznie i zdrowo!